یکی از موارد بسیار اورژانسی و مهم،رسیدگی به وضعیت سگها در زمان تصادف با اتومبیل است.اقدامات اولیه در مواجهه با سگ تصادفی بسیار حیاتی است و میتواند جان حیوان را نجات دهد.برخی از حیوانات خوش شانس در زمان تصادف فقط دچار زخم های سطحی،خراشیدگی و پارگی های روی بدن میشوند ولی در موارد شدید شکستگی یا جراحات داخلی دور از انتظار نیست.در زمان رخ دادن تصادف،حیوان باید سریعا به مراکز دامپزشکی انتقال داده شود اما این پروسه انتقال بسیار حائز اهمیت است که ما قصد داریم در این مقاله به توضیح آن بپردازیم.این اقدامات باید سریع اما صحیح باشند که به حفظ جان حیوان کمک کنند زیرا اقدامات عجولانه میتواند به وخیمتر شدن شرایط حیوان منجر شود.
اقدامات اولیه اصولی شامل:
1.حفظ آرامش و ایمنی
اول از همه محل حادثه را ایمن کنید و مطمئن شوید که صحنه تصادف برای شما و سگتان امن است.مرحله بعدی این است تا حد امکان آرامش خود را حفظ کنید تا استرس بیشتری به سگ خود وارد نکنید.با سگ خود صحبت کنید تا او را آرام کنید.با احتیاط به سگ آسیب دیده نزدیک شوید چون ممکن است براثر ترس یا درد شما را گاز بگیرد بنابراین میتوانید با کمربند یا تکهای طناب پوزه حیوان را ببندید و سپس به ارزیابی وضعیت سگ بپردازید.
2.ارزیابی وضعیت سگ
ببینید آیا سگ نفس میکشد؟خونریزی دارد؟هوشیار است؟
اگر سگ بیهوش است،بررسی کنید که آیا نفس میکشد و ضربان قلب دارد.در صورت ایست قلبی،فشار دادن قفسه سینه را برای احیای حیوان انجام دهید.
3.جلوگیری از خونریزی شدید
در صورت وجود جراحات عمیق و خونریزی شدید حیوان،باید اصطلاحا خونبندی تا زمان رسیدن سگ به مرکز درمانی انجام گیرد.برای این کار از یک پارچه یا حوله یا حتی با دست روی ناحیه فشار مستقیم و یکنواخت اعمال کنید تا خونریزی کنترل شود.همچنین در صورت امکان ناحیه آسیب دیده را بالا نگه دارید.
4.بیحرکت نگهداشتن سگ
در حین ارزیابی ظاهری سگ،ممکن است متوجه تورم و زوایای غیر معمول در برخی نواحی بدن حیوان شده باشید که حکایت از شکستگی دارد و بنابراین این نواحی باید به کمک تکه چوب و پارچه فیکس شوند تا در صورت جابهجایی حیوان،آسیب دیدگی شدیدتر و یا آسیب عصبی ایجاد نشود.در مواجه با کیس تصادفی بهتر است بدترین حالت در نظر گرفته شود که آسیب های نخاعی است و بنابراین سگ باید با ملایمت و با استفاده از تخته یا پارچه ضخیم جابهجا شود.سر و گردن،ستون مهرهها،پاها و دست ها باید شل و آزاد نباشند تا از آسیب بیشتر جلوگیری شود.در این حالت باید سر و گردن به حالت کشیده قرار گیرد و زبان از یک طرف دهان خارج شود تا مانع تنفس طبیعی حیوان نشود.
5.سگ خود را گرم نگه دارید
سگ مجروح در این حالت نیاز به گرم شدن دارد که میتوانید با انداختن پتو یا لباسی روی حیوان،درجه حرارت بدن را بالا نگه دارید.در صورت عدم تحرک حیوان میتوانید با لمس گوشه داخلی چشم،در صورت زنده بودن،پلک زدن را مشاهده کنید.
6.انتقال فوری به دامپزشکی
باید در زودترین زمان ممکن و با رعایت کردن موارد فوق،سگ مجروح را به نزدیکترین کلینیک دامپزشکی منتقل کنید.حتی در موارد جزئی هم حیوان را حتما پیش دامپزشک ببرید چون ممکن است آسیب داخلی دیده باشد که در صورت معاینه تخصصی،تشخیص و جان حیوان نجات خواهد یافت.
7.تماس با صاحب پت(در صورت شناسایی)
در صورتی که سگ مجروح متعلق به خود شما نیست پس از رساندن حیوان به دامپزشکی اگر قلاده یا چیپ دارد از آن طریق میتوانید اطلاعات تماس صاحبش را پیدا کرده و به او خبر دهید.
بازنویسی توسط دکتر کیان هادی
دانشجوی دکتری دامپزشکی_کارآموز کلینیک آدورینا
دیدگاه خود را بنویسید